Reklama
 
Blog | Martin Filip

Paní Rýžová, šlechtic Karel a my

Nechci být sprostý, jen mne dnes ráno napadlo, že se někdo může jmenovat Kundolíza Rýžová. Zřejmě to bude paní s trochu mužskými sklony a zájmy. Možná se zajímá o vojenskou techniku a kdysi napsala diplomku o československé armádě.

Možná jí to v životě nevyšlo a teď zahořkle před televizními zprávami nadává. Žije v Čechách nebo na Moravě, jak napovídá její jméno. Chlapům z ulice, kteří ji znají, přijde, že se jmenuje podobně jako ta ministryně zahraničí USA, která teď přijela s Karlem Schwarzenbergem podepsat smlouvu a umístění štvavé vysílačky v českých lesích. "To je taky taková Kundolíza," říkají v místní hospodě.

Když jsem žil na Kypru iritovalo mne, jak jsou si ti Kypřané jistí sami sebou a nadnesení nad Evropu a tu její slavnou unii a vůbec nad všechny. Evropa totiž přišla za nimi, ne oni za ní. Tak nějak už po staletí o ten ostrov všichni stojí. Američané tam mají základnu, předtím ji tam měli Angličané, kdysi třeba Féničané, hrozně moc by ji tam chtěli Rusové a co teprve Turci. Ti se tam před čtyřiceti lety nastěhovali s tisícihlavými pluky a stejně nadneseně nad Evropou a celým mezinárodním právem okupují sever ostrova dodnes.

Zkrátka lidé z malého ostrova jsou si zatraceně jistí tím, jak je jejich země ve světě důležitá. To lidé z malé České republiky moc ne. Ale možná o tom teď přemýšlejí, když o nějaké brdské lesy tolik stojí Condoleezza. 

Reklama

Protestující, kteří by rádi Condoleezzu vyhnali asi zřejmě něco o hodnotě svojí země tuší. Jenomže ceny své země si váží i pan Karel, který vyšel Američanům naproti. A možná právě proto to udělal.

On se ten radar skutečně stal takovou štvavou vysílačkou. A docela Kundolíze a chlapům v hospodě přeju, že je tak rozčiluje. Ostatně štve i ty, kteří před lety pojem štvavá vysílačka vymysleli.

Martin Filip